poziomki von Solemacher |


P1210658Palce pachnące poziomkami, zbieranymi na skraju lasu, w ogrodzie, a w mieście…z krzaczków w donicach. W podłożu, przywiezionym z leśnej działki hoduję odmianę ‘Baron Solemacher’ – owocuje i owocuje – nawet do października. Z pięciu krzaczków codziennie rano zrywam kilka pachnących sztuk do mussli.
Od miejskich pyłów chronią je szklane klosze. Dostają czasem porcję fusów z kawy lub ‘zupę’ z pokrzywy. Nie trzeba więcej nawozu. Tylko słońca i wody (w konewce moczy się sosnowa szyszka, żeby złagodzić odczyn miejskiej kranówki). A na zimę ściółkuję je pędami z jodły. Wyglądają na zadowolone.
smakogrod poziomki von Solemacher smakogrod poziomki von Solemacher royal albertNajwpanialsze jest to, że wszystkie części poziomki są jadalne. Młode świeże liście lądują w sałatce lub w filiżance. Dzięki naparom z liści poziomki łatwo oczyścić organizm z: toksyn, nadmiaru chloru, sodu, jodu, a tym samym umysł – z szarych myśli. Jeśli ktoś latem narzeka na spuchnięte kostki – warto spróbować tygodniowej kuracji poziomkowej – mojej cioci pomaga. Suszone liście mają wyższe stężenie substancji aktywnych (oligomerów – proantocyjanidyn), dlatego kilka wiązek zimuje w papierowych torebkach na wypadek przeziębienia lub gdyby akurat przyszedł smak na lato.
smakogrod poziomki von Solemacher herbatka z lisci poziomki marmur forest greenl01

Leave a comment