mugunghwa|


hibiskus mugunghwa ketmia syryjska jadale kwiaty smakogrod blog
Pomimo, że na podmiejskich nieużytkach kwitną już jesienne ‘mimozy’ nadal jesteśmy w wakacyjnym klimacie. Jeśli marzą nam się dzikie azjatyckie wyspy lub podróż do Korei Południowej, spróbujmy kwiatów róży Szaronu.

Ketmia syryjska /Hibiscus syriacus L. / – sadźmy krzew kiedy jest w fazie bezlistnej. Wybierzmy dla niej miejsce osłonięte np. murem, żywopłotem, ponieważ młode hibiskusy często przemarzają. Początkowo rośnie powoli, ale sadząc ją miejmy od początku na uwadze jej docelowe wymiary 1,5-3m (w miejscu, gdzie będzie na nią pchał się inny krzew po prostu wyłysieje…).
Jest łatwa w uprawie i tolerancyjna odnośnie podłoża. W II-III przytnijmy wszystkie końcówki pędów, by kwitła jeszcze mocniej. Wiosenna porcja świeżego kompostu lub obornika jest zawsze mile widziana. Kwitnie bardzo obficie od VII-IX. Ukręcajmy przekwitnięte kielichy, by kwitła dłużej zamiast męczyć się zawiązywaniem nasion.

Białe kwiaty odmiany ‘Diana’ lub ‘Helene’ idealnie wpiszą się jako dekoracja menu kameralnej imprezy weselnej, bowiem zwana jest także poślubnikiem. Kwiat ketmii kwitnie i tak tylko 1 dzień, zatem możemy bez żalu oskubać krzew z kilku sztuk. Mają delikatny, maślany i czasem lekko kwaskowy, owocowy posmak (szczególnie te o różowych, ciemnych kwiatach).
Płatki możemy dodać praktycznie do wszystkiego: od apéritif‘u po deser (np. z jeżynami i żurawinowym sorbetem, tak szybko topniejącym w sierpniowym słońcu). Idealny krzew do Smakogrodu!hibiskus mugunghwa ketmia syryjska jadale kwiaty smakogrod blog l01

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s