smak piwonii |


peonia emperador smakogrodZacznijmy pysznie. Jeden kwiat piwonii /Paeonia lactiflora/ syci węch cukrowym zapachem. Wypełnia po brzegi “miseczkę” ze złożonych dłoni, po których ucieka czarna mrówka.  W upalne popołudnie usiądźmy na rozgrzanym kamiennym murku i degustujmy leniwie białe i różowe płatki. Smakują świetnie na surowo.
Możemy dodać je do lemoniady ze świeżą miętą, wiśniowego sorbetu lub maczając w foundee ze szlachetnej, ciemnej czekolady. Jeśli kuszą nas eksperymenty spróbójmy przetworów z piwonii: lodów i konfitury wg tych prostych przepisów.
piwonia czekolada smakogrodPłatki piwonii zawierają m.in. flawonoidy, które wpływają korzystnie na urodę oraz glukozydy, odpowiedzialne za ich słodkawy smak.
Pamiętajmy, by nawozić piwonię tylko organicznie – takie nawożenie jest zdrowsze nie tylko dla niej, ale i dla nas, jeśli rozsmakujemy się w jej kwiatach, a jesienią w…korzeniach. Więcej o piwonii 15 sierpnia – najlepszy dzień na wykopywanie i przesadzanie krzewów piwonii.
peonia jadalna smakogrodpeonia mozdzierzl01

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s